Πίστεψέ με δεν έχεις δοκιμάσει καλύτερο γεμιστό κοτόπουλο από αυτό! Η συνταγή του παππού μου είναι αλάνθαστη και είναι η γευστικότερη!
υλικα
- 2 κ.σ. βούτυρο
- 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
- 250 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς
- 250 γρ. χοιρινός κιμάς
- 1/4 κούπας κουκουνάρι
- 1/4 κούπας ρύζι καρολίνα
- κάστανα βρασμένα και καθαρισμένα
- αποξεραμένα φρούτα (σταφίδες, βερύκοκα, δαμάσκυνα)
- 1 ζωμός κότας
- 1/4 κούπας λευκό κρασί
- 1/4 κούπας κονιάκ
- αλάτι, πιπέρι
εκτελεση
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι.
- Προσθέτουμε τον κιμά και σωτάρουμε μέχρι να πάρει χρώμα.
- Σβήνουμε με το κρασί και το κονιάκ.
- Όταν εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά.
- Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά για 5′ και αποσύρουμε.
- Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει.
- Γεμίζουμε το κοτόπουλο ή τη γαλοπούλα όσο περισσότερο γίνεται και κλείνουμε με βελόνα και κλωστή.
- Βάζουμε στο φούρνο ένα μεγάλο ταψί με νερό και προαιρετικά λίγα λαχανικά (κρεμμύδι, καρότο) και ακουμπάμε το κοτόπουλο σε μια σχάρα, ώστε να πέφτουν τα ζουμιά μέσα στο ταψί.
- Αλείφουμε το κοτόπουλο με λίγο λιωμένο βούτυρο, χυμό λεμονιού και αλάτι πριν το βάλουμε στο φούρνο και 2-3 φορές κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
- Πριν βάλουμε στο φούρνο καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και το αφαιρούμε την τελευταία μισή ώρα του ψησίματος.
- Ψήνουμε το κοτόπουλο για 1 ώρα και 30 λεπτά και τη γαλοπούλα για το διπλάσιο χρόνο.