Γεμιστό κοτόπουλο

Γεμιστό κοτόπουλο

Πίστεψέ με δεν έχεις δοκιμάσει καλύτερο γεμιστό κοτόπουλο από αυτό! Η συνταγή του παππού μου είναι αλάνθαστη και είναι η γευστικότερη!

υλικα

  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • 250 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς
  • 250 γρ. χοιρινός κιμάς
  • 1/4 κούπας κουκουνάρι
  • 1/4 κούπας ρύζι καρολίνα
  • κάστανα βρασμένα και καθαρισμένα
  • αποξεραμένα φρούτα (σταφίδες, βερύκοκα, δαμάσκυνα)
  • 1 ζωμός κότας
  • 1/4 κούπας λευκό κρασί
  • 1/4 κούπας κονιάκ
  • αλάτι, πιπέρι

εκτελεση

  1. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι.
  2. Προσθέτουμε τον κιμά και σωτάρουμε μέχρι να πάρει χρώμα.
  3. Σβήνουμε με το κρασί και το κονιάκ.
  4. Όταν εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά.
  5. Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά για 5′ και αποσύρουμε.
  6. Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει.
  7. Γεμίζουμε το κοτόπουλο ή τη γαλοπούλα όσο περισσότερο γίνεται και κλείνουμε με βελόνα και κλωστή.
  8. Βάζουμε στο φούρνο ένα μεγάλο ταψί με νερό και προαιρετικά λίγα λαχανικά (κρεμμύδι, καρότο) και ακουμπάμε το κοτόπουλο σε μια σχάρα, ώστε να πέφτουν τα ζουμιά μέσα στο ταψί.
  9. Αλείφουμε το κοτόπουλο με λίγο λιωμένο βούτυρο, χυμό λεμονιού και αλάτι πριν το βάλουμε στο φούρνο και 2-3 φορές κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
  10. Πριν βάλουμε στο φούρνο καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και το αφαιρούμε την τελευταία μισή ώρα του ψησίματος.
  11. Ψήνουμε το κοτόπουλο για 1 ώρα και 30 λεπτά και τη γαλοπούλα για το διπλάσιο χρόνο.

Print Friendly, PDF & Email