Η Σφολιάτα είναι η κλασική και πιο συνηθισμένη ζύμη που χρησιμοποιούμε στην Ελλάδα. Το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων την αγοράζει από τα ψυγεία των σούπερ μάρκετ. Ξεχάστε το!
Υλικά
- 700 γρ. αλεύρι απλό
- λίγο αλάτι
- 1 κ.σ. λάδι
- 100 γρ. βούτυρο
- αρκετό χλιαρό νερό
Εκτέλεση
- Βάζουμε σε μια λεκάνη το αλάτι, το αλεύρι και το λάδι και ανακατεύουμε.
- Ρίχνουμε λίγο-λίγο το χλιαρό νερό και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει μια μπάλα.
- Ξεκουράζουμε τη ζύμη για περίπου μισή ώρα σε θερμοκρασία δωματίου.
- Χωρίζουμε τη ζύμη στα δυο.
- Ανοίγουμε λίγο το ένα ζυμάρι και αλείφουμε τη μισή επιφάνεια του με λίγο βούτυρο (το βούτυρο να μην είναι λιωμένο).
- Καλύπτουμε με την υπόλοιπη επιφάνεια που δεν είναι βουτυρωμένη και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία 2 ακόμη φορές.
- Το ίδιο κάνουμε και για το άλλο κομμάτι της ζύμης, αφού προηγουμένος την είχαμε χωρίσει στα δυο (Ν 4).
- Ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο και χρησιμοποιούμε για οποιοδήποτε παρασκεύασμα θέλουμε.
Tips:
Αν δεν θέλουμε εκείνη τη στιγμή να τη χρησιμοποιήσουμε, τυλίγουμε με λίγη λαδόκολλα και τοποθετούμε στην κατάψυξη.