Αυτό είναι το πιο γνωστό γλυκό της Αυστρίας και της Βιέννης! Στην Αυστρία δοκίμασα το Ζάχερ και το ξαναδημιούργησα ώστε να σας δείξω τη συνταγή.
υλικα
- 140 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 110 γρ. ζάχαρη άχνη
- 6 αυγά, διαχωρισμένα σε κρόκους και ασπράδια
- 130 γρ. κουβερτούρα
- 110 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 140 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 200 γρ. ζεστή μαρμελάδα βερύκοκο
υλικα για το γλασο
- 150 γρ. κουβερτούρα
- 125 γρ. κρέμα γάλακτος
εκτελεση
- Ανακατεύουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη άχνη.
- Διαχωρίζουμε τα αυγά.
- Ανακατεύουμε τους κρόκους με το βούτυρο και την άχνη, προσθέτοντάς τους έναν-έναν.
- Λιώνουμε την κουβερτούρα σε φούρνο μικροκυμμάτων ή σε μπεν μαρί.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° C.
- Χτυπάμε τα απράδια με το μίξερ.
- Όταν αφρατέψουν λίγο προσθέτουμε τη ζάχαρη κρυσταλλική σιγά-σιγά και χτυπάμε μέχρι να τελειώσει.
- Προσθέτουμε τη λιωμένη κουβερτούρα στο μείγμα του βουτύρου και ανακατεύουμε καλά.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε προσεκτικά.
- Όταν το μείγμα ομογενοποιηθεί, προσθέτουμε το 1/3 της μαρέγκας και ανακατεύουμε.
- Αμέσως μετά προσθέτουμε και την υπόλοιπη μαρέγκα και ανακατεύουμε ξανά πάρα πολύ καλά διπλώνοντας το μείγμα.
- Βάζουμε το μείγμα σε ένα κυκλικό σκεύος με διάμετρο 20 εκ. που έχουμε βάλει αντικολλητικό χαρτί ή αλείψει με βούτυρο και αλεύρι, ώστε να μην κολλήσει το μείγμα.
- Βάζουμε στο φούρνο για 50′-1 ώρα.
- Αμέσως μετά το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
εκτελεση για τη συναρμολογηση
- Αφού το κέικ έχει κρυώσει, το κόβουμε με ένα μαχαίρι στη μέση.
- Στο κάτω μέρος του κέικ βάζουμε τα 2/3 της μαρμελάδας και την απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια.
- Βάζουμε το άλλο κομμάτι κέικ από πάνω.
- Απλώνουμε την υπόλοιπη μαρμελάδα από πάνω.
- Για το γλάσο, ζεσταίνουμε την κρέμα μέχρι να φτάσει σε σημείο βρασμού και την προσθέτουμε στην κουβερτούρα.
- Ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνει μια λεία γκανάς.
- Τη ρίχνουμε πάνω από το κέικ και απλώνουμε παντού.
- Αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά και σερβίρουμε.