Ένα πολύ ιδιαίτερο και ξεχωριστό ψωμί, αφράτο, γευστικό και γεμιστό! Σε σχήμα τριαντάφυλλου για να παίρνει ο καθένας το δικό του κομμάτι και με μια γέμιση φέτας. Δείτε τη συνταγή με φωτογραφίες.
Υλικά
- 1 και 1/2 κούπα νερό
- 750 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 50 γρ. μαγιά νωπή ή 25 γρ. ξερή
- 1 κ.γ. αλάτι
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο και 3 κ.σ. για τη ζύμη
- 200 γρ. τυρί φέτα τριμμένη ή κεφαλοτύρι τριμμένο
- 100 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
Εκτέλεση
- Σε ένα μπολ λιώνουμε τη μαγιά (εάν είναι νωπή) και ρίχνουμε το μισό ποτήρι από το νερό, τη ζάχαρη και 2 κ.σ. από το αλεύρι.
- Ανακατεύουμε ελαφρώς και αφήνουμε για 20 λεπτά.
- Σε ένα μεγάλο μπολ ή λεκάνη, βάζουμε όλο το υπόλοιπο αλεύρι και κάνουμε μια τρύπα στη μέση.
- Στην τρύπα, σπάμε το αυγό, και ρίχνουμε το αλάτι και το ελαιόλαδο.
- Μετά τα 20 λεπτά, ρίχνουμε στη μέση και το μείγμα της μαγιάς και τέλος όλο το υπόλοιπο νερό.
- Ανακατεύουμε πολύ καλά για 10 λεπτά μέχρι να γίνει μια ενιαία ζύμη.
- Αφήνουμε σε ένα μπολ να ξεκουραστεί, ρίχνοντας λίγο ελαιόλαδο στον πάτο του μπολ και στο πάνω μέρος της ζύμης, για 1 ώρα.
- Μετά από 1 ώρα, ενώ η ζύμη έχει γίνει τριπλάσια, την πλάθουμε λίγο ακόμα και την χωρίζουμε σε 3 μέρη.
- Ανοίγουμε το κάθε κομμάτι της ζύμης σε πάχος περίπου 1 εκ. και με τα χέρια απλώνουμε το 1/3 από το βούτυρο.
- Πασπαλίζουμε με τη φέτα ή με το κεφαλοτύρι σε όλη την επιφάνεια της ζύμης.
- Τυλίγουμε όπως σε ένα ρολό (βλέπω φωτογραφία 1,2) και το κόβουμε προσεκτικά σε κομμάτια.
- Κάνουμε την ίδια διαδικασία και με τα υπόλοιπα 2 μέρη της ζύμης.
- Τοποθετούμε σε ένα στρογγυλό ταψί με τη σειρά, προσεκτικά.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180º C για 20 λεπτά και αμέσως μετά χαμηλώνουμε στους 150º C για άλλα 40 λεπτά.
Tip!
- Είναι τέλειο για ορεκτικό σε καλεσμένους, γιατί ο καθένας θα μπορεί να πάρει το δικό του κομμάτι που κόβεται εύκολα. Μπορούμε σε μικρά μπολάκια να βάλουμε λίγο ελαιόλαδο και λίγο ρίγανη ή κάποιο μείγμα μυρωδικών και να “βουτάμε” το ψωμί στο ελαιόλαδο και μετά στα μπαχαρικά. καλή επιτυχία!