Ψωμί ολικής άλεσης

Ψωμί ολικής άλεσης

Ένα ψωμί το οποίο έχουμε συνηθίσει να αγοράζουμε μόνο από το φούρνο. Τώρα, με τα υλικά που ήδη έχετε στο σπίτι σας φτιάξτε τη δική σας φρατζόλα ψωμιού ολικής.

Υλικά

  • 1 κιλό αλεύρι ολικής άλεσης
  • 2 και 1/2 κούπα νερό
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 27 γρ. μαγιά ξερή

Εκτέλεση

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ, βάζουμε τη μαγιά, το μισό νερό, τη ζάχαρη και 3 κ.σ. αλεύρι και ανακατεύουμε πολύ ελαφρά.
  2. Αφήνουμε για μισή ώρα.
  3. Μετά από 30 λεπτά, σε μια λεκάνη ή πολύ μεγάλο μπολ, βάζουμε όλα τα υλικά μαζί, το μείγμα της μαγιάς και συνεχώς σιγά-σιγά το αλεύρι.
  4. Ανακατεύουμε καλά για 10 λεπτά, μέχρι να γίνει μια σκληρή ζύμη.
  5. Αφήνουμε τη ζύμη για 1 ώρα να ξεκουραστεί.
  6. Χωρίζουμε τη ζύμη στα δυο, κάνουμε δυο μεγάλες φρατζόλες με καλό κυκλικό σχήμα και βάζουμε σε καλά λαδωμένο ταψί.
  7. Αφήνουμε για μισή ώρα.
  8. Χαράζουμε τρεις φορές στο πάνω μέρος και αφού έχουμε προθερμάνει το φούρνο στους 190º C, βάζουμε τα δυο μεγάλα ψωμιά στο φούρνο.
  9. Μετά από 20 λεπττά, ψήνουμε για άλλα 40 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρει χρώμα από το πάνω και το κάτω μέρος του ψωμιού.
  10. Αφήνουμε να κρυώσει και έχουμε έτοιμο το δικό μας ψωμί!

Δείτε και τη συνταγή του Ευτύχη Μπλέτσα για ψωμί ολικής άλεσης, εδώ.

Print Friendly, PDF & Email