Ένα ψωμί το οποίο έχουμε συνηθίσει να αγοράζουμε μόνο από το φούρνο. Τώρα, με τα υλικά που ήδη έχετε στο σπίτι σας φτιάξτε τη δική σας φρατζόλα ψωμιού ολικής.
Υλικά
- 1 κιλό αλεύρι ολικής άλεσης
- 2 και 1/2 κούπα νερό
- 1 κ.γ. αλάτι
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- 27 γρ. μαγιά ξερή
Εκτέλεση
- Σε ένα μεγάλο μπολ, βάζουμε τη μαγιά, το μισό νερό, τη ζάχαρη και 3 κ.σ. αλεύρι και ανακατεύουμε πολύ ελαφρά.
- Αφήνουμε για μισή ώρα.
- Μετά από 30 λεπτά, σε μια λεκάνη ή πολύ μεγάλο μπολ, βάζουμε όλα τα υλικά μαζί, το μείγμα της μαγιάς και συνεχώς σιγά-σιγά το αλεύρι.
- Ανακατεύουμε καλά για 10 λεπτά, μέχρι να γίνει μια σκληρή ζύμη.
- Αφήνουμε τη ζύμη για 1 ώρα να ξεκουραστεί.
- Χωρίζουμε τη ζύμη στα δυο, κάνουμε δυο μεγάλες φρατζόλες με καλό κυκλικό σχήμα και βάζουμε σε καλά λαδωμένο ταψί.
- Αφήνουμε για μισή ώρα.
- Χαράζουμε τρεις φορές στο πάνω μέρος και αφού έχουμε προθερμάνει το φούρνο στους 190º C, βάζουμε τα δυο μεγάλα ψωμιά στο φούρνο.
- Μετά από 20 λεπττά, ψήνουμε για άλλα 40 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρει χρώμα από το πάνω και το κάτω μέρος του ψωμιού.
- Αφήνουμε να κρυώσει και έχουμε έτοιμο το δικό μας ψωμί!
Δείτε και τη συνταγή του Ευτύχη Μπλέτσα για ψωμί ολικής άλεσης, εδώ.