Το προζύμι είναι η αρχαιότερη μέθοδος φουσκώματος του ψωμιού και δεν είναι τίποτα, παρά ένα μικρό κομμάτι ζύμης, του οποίου η παρασκευή έχει γίνει κάποιες μέρες πριν.
Υλικά
- 150 γρ. αλεύρι
- 100 ml χλιαρό νερό
Τα υλικά είναι μόνο δύο και αυτό κάνει ακόμη πιο εύκολη τη ζύμη.
Εκτέλεση
- Σε ένα μεγάλο μπολ ή λεκανάκι ρίχνουμε το αλεύρι.
- Πρσθέτουμε το χλιαρό νερό σιγά-σιγά, ανακατεύοντας συνεχώς με το χέρι.
- Μόλις το μείγμα ομογενοποιηθεί, το ζυμάρι θα πρέπει να μην κολλάει στα χέρια.
- Το πλάθουμε μια μπάλα και το τοποθετούμε σε ένα μπολ με αλεύρι στο κάτω μέρος του, σκεπάζοντας μόνο το πάνω μέρος της ζύμης με μια μεμβράνη.
- Την επόμενη μέρα, προσθέτουμε λίγο ακόμη αλεύρι και μια κουταλιά νερό, επαναλαμβάνοντας τη διαδικασία και την επόμενη μέρα.
- Χρησιμοποιούμε τη ζύμη για όποιο παρασκεύμασμα επιθημούμε.