Μελομακάρονα

Μελομακάρονα

Η τέλεια συνταγή για μελομακάρονα. Η κατάλληλη ποσότητα, σε μια πολύ εύκολη και γρήγορη εκδοχή, για να φτιάξουν όλοι μελομακάρονα φέτος τα Χριστούγεννα.

Υλικα για τη ζυμη

  • 2 φλυτζάνια λάδι
  • 1 φλυτζάνι ζάχαρη κρυσταλλική
  • μισό φλυτζάνι κονιάκ
  • 3/4 του φλυτζανιού χυμό πορτοκάλι
  • 8 και 1/2 φλυτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 1 κ.γ. γαρύφαλλο
  • 1 κ.γ. σόδα φαγητού
  • 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
  • 1 φλυτζάνι καρύδια ελαφρώς τριμμένα για το πασπάλισμα (προεραιτικά)

Υλικα για το σιροπι

  • 1 φλυτζάνι μέλι
  • 2 φλυτζάνια ζάχαρη
  • 3 φλυτζάνια νερό

Εκτελεση

  1. Για τα μελομακάρονα παίρνουμε μια μεγάλη λεκάνη που χρησιμοποιούμε στην κουζίνα και ανακατεύουμε όλα τα υλικά πολύ καλά, ρίχνοντας στο τέλος το αλεύρι.
  2. Πέρνουμε μπαλάκια από τη ζύμη και πλάθουμε στο επιθυμητό σχήμα, αφήνοντάς τα πάνω σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί.
  3. Χαράζουμε 3 φορές με ένα κουτάλι στο πάνω μέρος τους (προαιρετικά).
  4. Ψήνουμε στους 180º C για 15′-20′.
  5. Αφού βγάλουμε τα μελομακάρονα από το φούρνο, βράζουμε τα 3 υλικά για το σιρόπι. Το μέλι, τη ζάχαρη και το νερό.
  6. Από τη στιγμή που έρχεται σε βρασμό, μετράμε 5′ λεπτά και σβήνουμε τη φωτιά.
  7. Βάζουμε τα κρύα πλέον μελομακάρονα όλα μαζί σε ένα ταψί και τα περιχύνουμε με το ζεστό σιρόπι.
  8. Μετά από 1 ώρα, γυρνάμε από την άλλη πλευρά τα μελομακάρονα για να απορροφήσουν το υπόλοιπο σιρόπι, για ακόμα 30 λεπτά.
  9. Βάζουμε σε πιατέλα και πασπαλίζουμε προαιρετικά με καρύδια.

Print Friendly, PDF & Email