Η τέλεια συνταγή για μελομακάρονα. Η κατάλληλη ποσότητα, σε μια πολύ εύκολη και γρήγορη εκδοχή, για να φτιάξουν όλοι μελομακάρονα φέτος τα Χριστούγεννα.
Υλικα για τη ζυμη
- 2 φλυτζάνια λάδι
- 1 φλυτζάνι ζάχαρη κρυσταλλική
- μισό φλυτζάνι κονιάκ
- 3/4 του φλυτζανιού χυμό πορτοκάλι
- 8 και 1/2 φλυτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κ.γ. κανέλα
- 1 κ.γ. γαρύφαλλο
- 1 κ.γ. σόδα φαγητού
- 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
- 1 φλυτζάνι καρύδια ελαφρώς τριμμένα για το πασπάλισμα (προεραιτικά)
Υλικα για το σιροπι
- 1 φλυτζάνι μέλι
- 2 φλυτζάνια ζάχαρη
- 3 φλυτζάνια νερό
Εκτελεση
- Για τα μελομακάρονα παίρνουμε μια μεγάλη λεκάνη που χρησιμοποιούμε στην κουζίνα και ανακατεύουμε όλα τα υλικά πολύ καλά, ρίχνοντας στο τέλος το αλεύρι.
- Πέρνουμε μπαλάκια από τη ζύμη και πλάθουμε στο επιθυμητό σχήμα, αφήνοντάς τα πάνω σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί.
- Χαράζουμε 3 φορές με ένα κουτάλι στο πάνω μέρος τους (προαιρετικά).
- Ψήνουμε στους 180º C για 15′-20′.
- Αφού βγάλουμε τα μελομακάρονα από το φούρνο, βράζουμε τα 3 υλικά για το σιρόπι. Το μέλι, τη ζάχαρη και το νερό.
- Από τη στιγμή που έρχεται σε βρασμό, μετράμε 5′ λεπτά και σβήνουμε τη φωτιά.
- Βάζουμε τα κρύα πλέον μελομακάρονα όλα μαζί σε ένα ταψί και τα περιχύνουμε με το ζεστό σιρόπι.
- Μετά από 1 ώρα, γυρνάμε από την άλλη πλευρά τα μελομακάρονα για να απορροφήσουν το υπόλοιπο σιρόπι, για ακόμα 30 λεπτά.
- Βάζουμε σε πιατέλα και πασπαλίζουμε προαιρετικά με καρύδια.