Όλοι ξέρουμε τα εκλαίρ αλλά αυτά είναι εντελώς διαφορετικά από αυτά που έχετε συνηθίσει! Το αλεύρι Robin Hoodείναι τέλειο για τα σου που κάνουμε και η κρέμα λεμονιού με τη μαρέγκα θυμίζει lemon pie! Αυτή είναι μια ακόμη συνταγή για τα Food Blog Awards από το ΒΗΜΑ Gourmet.
υλικα για τα σου
- 125 γρ. νερό
- 50 γρ. βούτυρο
- 70 γρ. αλεύρι
- 1 πρέζα αλάτι
- 2 μεγάλα αυγά
υλικα για την κρεμα λεμονιου
- 1/3 κούπας ζάχαρη
- χυμό από 2 λεμόνια (από τα ένα το ξύσμα)
- 1 αυγό ολόκληρο
- 2 κρόκοι αυγού
- 2 κ.σ. βούτυρο
υλικα για τη μαρεγκα
- το ασπράδι από τα 2 αυγά που χρησιμοποιήσαμε
- μισή κούπα ζάχαρη κρυσταλλική
εκτελεση για τα σου
- Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό και το βούτυρο και περιμένουμε να λιώσει σε μέτρια φωτιά.
- Όταν λιώσει, βάζουμε το αλεύρι και το αλάτι εκτός φωτιάς και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι η ζύμη να ξεκολάει από τα τοιχώματα.
- Τη μεταφέρουμε σε ένα άλλο μπολ και ανακατεύουμε με έναν αυγοδάρτη για λίγα δευτερόλεπτα.
- Αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά.
- Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά, περιμένοντας να ομογενοποιηθεί καλά το μείγμα.
- Το δεύτερο αυγό το χτυπάμε με ένα πιρουνάκι και αφήνουμε λίγο στην άκρη.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180º C.
- Βάζουμε τη ζύμη σε ένα κορνέ ζαχαροπλαστικής και σε ένα ταψί με λαδόκολλα κάνουμε τα σου σε διάμετρο 3-4 εκατοστών.
- Αλείφουμε το αυγό πάνω από κάθε σου με ένα πιρούνι.
- Ψήνουμε για 35′ και αφήνουμε να κρυώσουν.
εκτελεση για την κρεμα λεμονιου
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από το βούτυρο και ανακατεύουμε καλά.
- Ανοίγουμε το μάτι της κουζίνας σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
- Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει η κρέμα, δηλαδή αν σχηματίζεται γραμμή στο πίσω μέρος ενός κουταλιού.
- Αφαιρούμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.
- Περνάμε το μείγμα από σίτα και βάζουμε σε ένα μακρόστενο σκεύος καλύπτωντας την επιφάνεια με μια μεμβράνη.
- Βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει εντελώς.
εκτελεση για την ελβετικη μαρεγκα
- Κάνουμε μπεν μαρί και ανακατεύουμε τη ζάχαρη με τα ασπράδια μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
- Αφαιρούμε από το μπεν μαρί και χτυπάμε στο μίξερ για 5-7′ μέχρι να γίνει σφιχτή μαρέγκα.
για τη συναρμολογηση
- Κάνουμε τρύπα στο κάθε μέρος κάθε σου και γεμίζουμε με την κρέμα λεμονιού που έχουμε βάλει σε σακούλα ζαχαροπλαστικής.
- Βάζουμε και τη μαρέγκα σε σακούλα ζαχαροπλαστικής και κάνουμε σχέδια πάνω από τα σου.
- Τέλος καίμε τη μαρέγκα με ένα φλόγιστρο.
#robinhood