Γεμιστά κριτσίνια

Γεμιστά κριτσίνια

Πολύ νόστιμα και υγιεινά κριτσίνια με τη δική σας γέμιση, σαν μικρά φραντζολάκια. Εύκολα, με κάποιο χρόνο ξεκούρασης θα γίνουν τα πιο αφράτα αλλά και συγχρώνως τραγανά κριτσίνια.

Υλικά

  • 10 γρ. νωπή μαγιά
  • 1/2 κούπας χλιαρό νερό
  • 500 γρ. αλεύρι
  • μια πρέζα αλάτι
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 100 γρ. τυρί φέτα, τριμμένο κεφαλοτύρι, παπαρουνόσπορο (αν θέλετε να τα κάνετε νηστίσιμα)

Εκτέλεση

  1. Σε ένα μπολ, διαλύουμε τη μαγιά με λίγο από το νερό και προσθέτουμε τη ζάχαρη με δυο κουταλίες της σούπας από το αλεύρι.
  2. Ανακατεύουμε καλά, σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 30 λεπτά.
  3. Μετά από 30 λεπτά, σε ένα βαθύ μπολ ή λεκάνη, βάζουμε όλο το υπόλοιπο αλεύρι και το ελαιόλαδο.
  4. Προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς και ανακατεύουμε καλά.
  5. Βάζουμε σιγά σιγά και το υπόλοιπο νερό και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να γίνει μια εύπλαστη ζύμη.
  6. Τέλος ρίχνουμε και το αλάτι.
  7. Εάν θέλουμε μπορούμε να τα κάνουμε γεμιστά, τρίβοντας λίγη φέτα, κεφαλοτύρι ή και παραρουνόσπορο.
  8. Αφήνουμε την αλευρωμένη από πάνω ζύμη να ξεκουραστεί για περίπου 1 ώρα.
  9. Ανοίγουμε τη ζύμη σε ορθωγώνιο σχήμα, σε πάχος 2 εκατοστών και κόβουμε μακρόσταινα κομμάτια.
  10. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία ξαναπλάθοντας τη ζύμη.
  11. Αφήνουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια τα μικρά φραντζολάκια μας για μισή ώρα, μέχρι να φουσκώσουν για τελευταία φορά.
  12. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά, στους 180º C.

Print Friendly, PDF & Email