Πολύ νόστιμα και υγιεινά κριτσίνια με τη δική σας γέμιση, σαν μικρά φραντζολάκια. Εύκολα, με κάποιο χρόνο ξεκούρασης θα γίνουν τα πιο αφράτα αλλά και συγχρώνως τραγανά κριτσίνια.
Υλικά
- 10 γρ. νωπή μαγιά
- 1/2 κούπας χλιαρό νερό
- 500 γρ. αλεύρι
- μια πρέζα αλάτι
- 1 κ.σ. ζάχαρη
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 100 γρ. τυρί φέτα, τριμμένο κεφαλοτύρι, παπαρουνόσπορο (αν θέλετε να τα κάνετε νηστίσιμα)
Εκτέλεση
- Σε ένα μπολ, διαλύουμε τη μαγιά με λίγο από το νερό και προσθέτουμε τη ζάχαρη με δυο κουταλίες της σούπας από το αλεύρι.
- Ανακατεύουμε καλά, σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 30 λεπτά.
- Μετά από 30 λεπτά, σε ένα βαθύ μπολ ή λεκάνη, βάζουμε όλο το υπόλοιπο αλεύρι και το ελαιόλαδο.
- Προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς και ανακατεύουμε καλά.
- Βάζουμε σιγά σιγά και το υπόλοιπο νερό και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να γίνει μια εύπλαστη ζύμη.
- Τέλος ρίχνουμε και το αλάτι.
- Εάν θέλουμε μπορούμε να τα κάνουμε γεμιστά, τρίβοντας λίγη φέτα, κεφαλοτύρι ή και παραρουνόσπορο.
- Αφήνουμε την αλευρωμένη από πάνω ζύμη να ξεκουραστεί για περίπου 1 ώρα.
- Ανοίγουμε τη ζύμη σε ορθωγώνιο σχήμα, σε πάχος 2 εκατοστών και κόβουμε μακρόσταινα κομμάτια.
- Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία ξαναπλάθοντας τη ζύμη.
- Αφήνουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια τα μικρά φραντζολάκια μας για μισή ώρα, μέχρι να φουσκώσουν για τελευταία φορά.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά, στους 180º C.