Ένα πολύ νόστιμο, σιροπιαστό γλυκό, στην ίδια γεύση, με διαφορετική εμφάνιση για μερίδες που αναλογούν στον καθένα και με την κατάλληλη ποσότητα σιροπιού.
Υλικά για το φύλλο
- 1 πακέτο φύλλο κρούστας Βηρυττού
- 1 κούπα βούτυρο λιωμένο
Υλικά για την κρέμα
- 1 κούπα ψιλό σιμιγδάλι
- 1 κούπα ζάχαρη
- 1 λίτρο και μια κούπα γάλα
- 1 κούπα βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- ξύσμα από ένα μικρό πορτοκάλι
- 4 κρόκοι από αυγό
- 1 βανίλια σε σκόνη
Υλικά για το σιρόπι
- 2 κούπες ζάχαρη κρυσταλλική
- 1 κούπα νερό
- φλούδα από ένα πορτοκάλι
Εκτέλεση για την κρέμα
- Ζεσταίνουμε το γάλα με τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί.
- Ρίχνουμε το σιμιγδάλι και τη βανίλια.
- Αφήνουμε το μείγμα σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε σιγά-σιγά και σταδιακά.
- Όταν πάρει μια βράση, αφαιρούμε από τη φωτιά.
- Χτυπάμε τους κρόκους με το βούτυρο με ένα πιρούνι και το ρίχνουμε στην κρέμα, ανακατεύοντας ξανά.
Εκτέλεση για το φύλλο
- Κόβουμε όλα τα φύλλα στη μέση.
- Βουτυρώνουμε 3 μισά φύλλα με το λιωμένο βούτυρο και τα βάζουμε το ένα πάνω στο άλλο (αφήνουμε λίγο βούτυρο για το ταψί)
- Στην άκρη του ενός πλέον φύλλου (3 μαζί) βάζουμε περίπου 3 καλές κουταλιές της σούπας κρέμα.
- Τυλίγουμε προσεκτικά, σαν ρολό.
- Κάνουμε το ίδιο και με τα υπόλοιπα φύλλα και τη γέμιση.
- Βάζουμε σε ένα βουτυρωμένο ταψί-πιρέξ, σύμφωνα με το μέγεθος των φλογέρων.
Εκτέλεση για το ψήσιμο
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180º C για περίπου 40 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα.
- Όταν ψηθούν, τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Εκτέλεση για το σιρόπι
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό και τη φλούδα από το πορτοκάλι και βράζουμε σε μέτρια φωτιά.
- Το αφήνουμε να βράσει για 7 λεπτά και αφαιρούμε από τη φωτιά.
- Βγάζουμε το πορτοκάλι, και περιχύνουμε με ζεστό το σιρόπι και κρύες τις φλογέρες.
- Αφήνουμε για περίπου 1 ώρα να ρουφήξει το σιρόπι και κόβουμε σε κομμάτια.
Tip!
- Εάν περισσέψει κρέμα, τη βάζουμε σε μπολάκια και αμέσως μετά στο ψυγείο. Διατηρείται στο ψυγείο για περίπου 1 εβδομάδα. Μπορούμε να σερβίρουμε με κανέλα.
Δείτε το βίντεο για το πως να τυλίξετε τις φλογέρες βήμα-βήμα: