Εκλαίρ

Εκλαίρ

υλικα για τα σου

  • 125 γρ. νερό
  • 50 γρ. βούτυρο
  • 75 γρ. αλεύρι
  • 2-3 αυγά
  • μια πρέζα αλάτι

υλικα για την κρεμα πατισερι

  • 250 γρ. γάλα
  • 50 γρ. ζάχαρη
  • 25 γρ. κορν φλάουρ
  • 1 αυγό
  • 10 γρ. βούτυρο
  • λίγη βανίλια σκόνη ή σιρόπι
  • 30 γρ. κρέμα γάλακτος (αφού παγώσει)

εκτελεση

  1. Ξεκινάμε με την κρέμα πατισερί βάζοντας το γάλα και τη ζάχαρη σε μια κατσαρόλα μέχρι να πάρει μια βράση.
  2. Σε ένα διαφορετικό σκεύος ανακατεύουμε το αυγό με το κορν φλάουρ.
  3. Όταν το γάλα πάρει μια βράση το προσθέτουμε σιγά-σιγά στο μείγμα του αυγού ανακατεύοντας συνεχώς.
  4. Επαναφέρουμε στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε συνεχώς σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να πήξει.
  5. Όταν πήξει αρκετά, αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε βούτυρο και βανίλια ανακατεύοντας ξανά.
  6. Τέλος, απλώνουμε σε ένα πλατύ σκεύος, καλύπτουμε την επιφάνεια με διαφανή μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να παγώσει.

εκτελεση για τα σου

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180º C.
  2. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το βούτυρο και το νερό.
  3. Όταν πάρουν μια βράση προσθέτουμε το αλεύρι και το αλάτι.
  4. Ανακατεύουμε πολύ καλά για 3-4 λεπτά μέχρι να δημιουργηθεί μια ζύμη.
  5. Αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε 10 λεπτά να κρυώσει σε διαφορετικό σκεύος.
  6. Στο μίξερ ή με το σύρμα ανακατεύουμε τη ζύμη και προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα.
  7. Βάζουμε τη ζύμη σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής και απλώνουμε σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί.
  8. Κάνουμε το σχήμα το εκλαίρ στο επιθυμητό μέγεθος.
  9. Ψήνουμε για 25-30 λεπτά χωρίς να ανοίξουμε τον φούρνο.

εκτελεση για το γαρνιρισμα

  1. Όταν παγώσει η κρέμα πατισερί, αραιώνουμε σε ένα μίξερ με την κρέμα γάλακτος και βάζουμε σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής.
  2. Κάνουμε μια τρύπα κάτω από κάθε εκλαίρ ή τα ανοίγουμε στη μέση.
  3. Γεμίζουμε με την κρέμα πατισερί σε κάθε εκλαίρ.
  4. Για το γλάσο σοκολάτας ζεσταίνουμε 100 γρ. κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε με 100 γρ. κουβερτούρα μέχρι να λιώσει.
  5. Βουτάμε κάθε εκλαίρ στη σοκολάτα.

Print Friendly, PDF & Email