Croquembouche – Προφιτερόλ

Croquembouche – Προφιτερόλ

Το Croquembouche είναι μια πυραμίδα φτιαγμένη από σου! Στη συγκεκριμένη περίπτωση με γέμιση κρέμα σοκολάτας στο εσωτερικό και φυσικά καραμέλα στο εξωτερικό. Δείτε το βίντεο…

Υλικά για τα σου

  • 250 γρ. νερό
  • 100 γρ. βούτυρο
  • 125 γρ. αλεύρι
  • 4 αυγά
  • 1 πρέζα αλάτι

Υλικά για την κρέμα σοκολάτας

  • 300 γρ. γάλα
  • 150 γρ. ζάχαρη
  • 100 γρ. κουβερτούρα
  • 50 γρ. βούτυρο
  • 50 γρ. κακάο σε σκόνη
  • 2 κ.σ. κορν φλάουρ
  • ένα σφηνάκι κονιάκ

Υλικά για το σιρόπι καραμέλας

  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 3 κ.σ. νερό

Εκτέλεση για τα σου

  1. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό και το βούτυρο και περιμένουμε να λιώσει σε μέτρια φωτιά.
  2. Όταν λιώσει, βάζουμε το αλεύρι και το αλάτι εκτός φωτιάς και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι η ζύμη να ξεκολάει από τα τοιχώματα.
  3. Τη μεταφέρουμε σε ένα άλλο μπολ και ανακατεύουμε με έναν αυγοδάρτη για λίγα δευτερόλεπτα.
  4. Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά, περιμένοντας να ομογενοποιηθεί καλά το μείγμα.
  5. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170º C.
  6. Βάζουμε τη ζύμη σε ένα κορνέ ζαχαροπλαστικής και σε ένα ταψί με λαδόκολλα βάζουμε μείγμα διαμέτρου περίπου 2 εκατοστών για το κάθε σου.
  7. Ψήνουμε για 25-30′.

Εκτέλεση για την κρέμα σοκολάτας

  1. Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε τα 2/3 από το γάλα, τη ζάχαρη και το κακάο και ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά.
  2. Όταν πάρει μια βράση, έχουμε ήδη ανακατέψει το κορν φλαόυρ με το υπόλοιπο γάλα και το προσθέτουμε στο μείγμα που είναι στη φωτιά.
  3. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει σε ικανοποιητικό βαθμό, περίπου για 30″-1′.
  4. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε την κουβερτούρα, το βούτυρο και το κονιάκ.
  5. Ανακατεύουμε πάρα πολύ καλά και ρίχνουμε το μείγμα σε ένα μακρόστενο ταψάκι.
  6. Καλύπτουμε την επιφάνεια της σοκολάτας με μια διαφάνεια έτσι ώστε να εφάπτεται πάνω στη σοκολάτα.
  7. Βάζουμε στο ψυγείο για 5-6 ώρες να κρυώσει πολύ καλά.

Για τη συναρμολόγηση

  1. Αφού τα σου και η κρέμα έχουν κρυώσει πολύ καλά, κάνουμε μια τρύπα στο κάτω μέρους τους ή τα κόβουμε στη μέση.
  2. Με ένα κορνέ ζαχαροπλαστικής βάζουμε την κρέμα μέσα στο καθένα από τα σου.
  3. Για την καραμέλα, σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό και περιμένουμε να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα.
  4. Όταν το χρώμα είναι ικανοποιητικό, παίρνουμε το κατσαρολάκι και το βυθίζουμε σε παγωμένο νερό έτσι ώστε να σταματήσει να ανεβαίνει η θερμοκρασία της καραμέλας.
  5. Βάζουμε τα σου σε ένα κυκλικό σχήμα και ρίχνουμε πάνω από αυτά λίγη-λίγη την καραμέλα.
  6. Συνεχίζουμε την ίδια διασικασία βάζοντας το ένα σου πάνω στο άλλο και ρίχνοντας την καραμέλα.

Print Friendly, PDF & Email