Το Croquembouche είναι μια πυραμίδα φτιαγμένη από σου! Στη συγκεκριμένη περίπτωση με γέμιση κρέμα σοκολάτας στο εσωτερικό και φυσικά καραμέλα στο εξωτερικό. Δείτε το βίντεο…
Υλικά για τα σου
- 250 γρ. νερό
- 100 γρ. βούτυρο
- 125 γρ. αλεύρι
- 4 αυγά
- 1 πρέζα αλάτι
Υλικά για την κρέμα σοκολάτας
- 300 γρ. γάλα
- 150 γρ. ζάχαρη
- 100 γρ. κουβερτούρα
- 50 γρ. βούτυρο
- 50 γρ. κακάο σε σκόνη
- 2 κ.σ. κορν φλάουρ
- ένα σφηνάκι κονιάκ
Υλικά για το σιρόπι καραμέλας
- 1 κούπα ζάχαρη
- 3 κ.σ. νερό
Εκτέλεση για τα σου
- Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό και το βούτυρο και περιμένουμε να λιώσει σε μέτρια φωτιά.
- Όταν λιώσει, βάζουμε το αλεύρι και το αλάτι εκτός φωτιάς και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι η ζύμη να ξεκολάει από τα τοιχώματα.
- Τη μεταφέρουμε σε ένα άλλο μπολ και ανακατεύουμε με έναν αυγοδάρτη για λίγα δευτερόλεπτα.
- Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά, περιμένοντας να ομογενοποιηθεί καλά το μείγμα.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170º C.
- Βάζουμε τη ζύμη σε ένα κορνέ ζαχαροπλαστικής και σε ένα ταψί με λαδόκολλα βάζουμε μείγμα διαμέτρου περίπου 2 εκατοστών για το κάθε σου.
- Ψήνουμε για 25-30′.
Εκτέλεση για την κρέμα σοκολάτας
- Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε τα 2/3 από το γάλα, τη ζάχαρη και το κακάο και ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά.
- Όταν πάρει μια βράση, έχουμε ήδη ανακατέψει το κορν φλαόυρ με το υπόλοιπο γάλα και το προσθέτουμε στο μείγμα που είναι στη φωτιά.
- Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει σε ικανοποιητικό βαθμό, περίπου για 30″-1′.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε την κουβερτούρα, το βούτυρο και το κονιάκ.
- Ανακατεύουμε πάρα πολύ καλά και ρίχνουμε το μείγμα σε ένα μακρόστενο ταψάκι.
- Καλύπτουμε την επιφάνεια της σοκολάτας με μια διαφάνεια έτσι ώστε να εφάπτεται πάνω στη σοκολάτα.
- Βάζουμε στο ψυγείο για 5-6 ώρες να κρυώσει πολύ καλά.
Για τη συναρμολόγηση
- Αφού τα σου και η κρέμα έχουν κρυώσει πολύ καλά, κάνουμε μια τρύπα στο κάτω μέρους τους ή τα κόβουμε στη μέση.
- Με ένα κορνέ ζαχαροπλαστικής βάζουμε την κρέμα μέσα στο καθένα από τα σου.
- Για την καραμέλα, σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό και περιμένουμε να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα.
- Όταν το χρώμα είναι ικανοποιητικό, παίρνουμε το κατσαρολάκι και το βυθίζουμε σε παγωμένο νερό έτσι ώστε να σταματήσει να ανεβαίνει η θερμοκρασία της καραμέλας.
- Βάζουμε τα σου σε ένα κυκλικό σχήμα και ρίχνουμε πάνω από αυτά λίγη-λίγη την καραμέλα.
- Συνεχίζουμε την ίδια διασικασία βάζοντας το ένα σου πάνω στο άλλο και ρίχνοντας την καραμέλα.