Το καλύτερο τσουρέκι που έχετε φάει! Εύκολη διαδικασία με ξεχωριστά στάδια της συνταγής και εύκολο στο ζύμωμα. Ακουλουθήστε τις οδηγίες και θα είναι το καλύτερο τσουρέκι που έχετε φτιάξει! Δείτε το βίντεο βήμα-βήμα!
Υλικα
Εκτελεση
- Σε ένα μπολάκι διαλύουμε τη μαγιά, με το νερό και 1 κουταλίτσα από τα 300 γρ. ζάχαρης.
- Χωρίζουμε τα 4 αυγά σε κρόκους και ασπράδια. Χτυπάμε τους κρόκους με το σύρμα και τα ασπράδια σε ελαφριά μαρέγκα, επίσης με το σύρμα.
- Στο μπλέντερ ή στο γουδί, χτυπάμε το μαχλέπι και τη μαστίχα με άλλη μια κουταλίτσα από τη ζάχαρη που έχουμε, μέχρι να γίνουν σκόνη.
- Λιώνουμε το βούτυρο, μαζί με την υπόλοιπη ζάχαρη, σε χαμηλή φωτιά.
- Στο μίξερ, πρώτα ρίχνουμε όλα τα μείγματα που έχουμε δημιουργήσει και αμέσως μετά, σιγά-σιγά το αλεύρι.
- Ανακατεύουμε με το γάντζο για περίπου 7 λεπτά, χωρίς να προσθέσουμε περισσότερο αλεύρι.
- Ξεκουράζουμε τη ζύμη για περίπου μιάμιση ώρα, σκεπάζοντας με μια πετσέτα.
- Μετά από περίπου μιάμιση ώρα χωρίζουμε τη ζύμη σε 3 ίσα μέρη.
Πως κανουμε το σχημα
- Κάνουμε τρια μεγάλα “σχινιά” τα οποία προετοιμάζουμε για πλεξούδες.
- Τα ανοίγουμε στο ίδιο πάχος το κάθενα και τα ενώνουμε στην άκρη τους.
- Ανοίγουμε τις τρεις πλεξούδες και φέρνουμε την αριστερή στο κέντρο.
- Αμέσως μετά τη δεξιά στο κέντρο και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία.
- Κάνουμε το ίδιο και με τα υπόλοιπα μέρη ζύμης.
Για το φουρνο
- Αφού έχουμε αφήσει τα τσουρέκια σε ταψί με μια λαδόκολλα για περίπου μισή ώρα μέχρι να φουσκώσουν ξανά, αλείφουμε με το ένα αυγό, σε όλα τα σημεία του τσουρεκιού.
- Προαιρετικά πασπαλίζουμε με αμύγδαλο φιλέ.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180º C, για περίπου 25-30 λεπτά.
Tip!
- Αφού έχετε αλείψει το τσουρέκι με ένα ολόκληρο αυγό, προσέχουμε γιατί υπάρχει περίπρωση το τσουρέκι να πάρει χρώμα από έξω, ενώ δεν έχει ψηθεί στο εσωτερικό του. Εάν συμβεί αυτό, το διαπιστώνετε βάζοντας μια οδοντογλυφίδα στο τσουρέκι και χαμηλώνεται τη θερμοκρασία του φούρνου στους 130° C.
- Το αυγό που θα περισσέψει, το χρησιμοποιούμε κανονικά σε μια άλλη συνταγή, που όμως θα υπάρχουν καθορισμένα γραμμάρια για το αυγό.