Εκλαίρ με κρέμα λεμονιού και μαρέγκα

Εκλαίρ με κρέμα λεμονιού και μαρέγκα

Όλοι ξέρουμε τα εκλαίρ αλλά αυτά είναι εντελώς διαφορετικά από αυτά που έχετε συνηθίσει! Το αλεύρι Robin Hood είναι τέλειο για τα σου που κάνουμε και η κρέμα λεμονιού με τη μαρέγκα θυμίζει lemon pie! Αυτή είναι μια ακόμη συνταγή για τα Food Blog Awards από το ΒΗΜΑ Gourmet.

υλικα για τα σου

  • 125 γρ. νερό
  • 50 γρ. βούτυρο
  • 70 γρ. αλεύρι
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 2 μεγάλα αυγά

υλικα για την κρεμα λεμονιου

  • 1/3 κούπας ζάχαρη
  • χυμό από 2 λεμόνια (από τα ένα το ξύσμα)
  • 1 αυγό ολόκληρο
  • 2 κρόκοι αυγού
  • 2 κ.σ. βούτυρο

υλικα για τη μαρεγκα

  • το ασπράδι από τα 2 αυγά που χρησιμοποιήσαμε
  • μισή κούπα ζάχαρη κρυσταλλική

εκτελεση για τα σου

  1. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό και το βούτυρο και περιμένουμε να λιώσει σε μέτρια φωτιά.
  2. Όταν λιώσει, βάζουμε το αλεύρι και το αλάτι εκτός φωτιάς και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι η ζύμη να ξεκολάει από τα τοιχώματα.
  3. Τη μεταφέρουμε σε ένα άλλο μπολ και ανακατεύουμε με έναν αυγοδάρτη για λίγα δευτερόλεπτα.
  4. Αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά.
  5. Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά, περιμένοντας να ομογενοποιηθεί καλά το μείγμα.
  6. Το δεύτερο αυγό το χτυπάμε με ένα πιρουνάκι και αφήνουμε λίγο στην άκρη.
  7. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180º C.
  8. Βάζουμε τη ζύμη σε ένα κορνέ ζαχαροπλαστικής και σε ένα ταψί με λαδόκολλα κάνουμε τα σου σε διάμετρο 3-4 εκατοστών.
  9. Αλείφουμε το αυγό πάνω από κάθε σου με ένα πιρούνι.
  10. Ψήνουμε για 35′ και αφήνουμε να κρυώσουν.

εκτελεση για την κρεμα λεμονιου

  1. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από το βούτυρο και ανακατεύουμε καλά.
  2. Ανοίγουμε το μάτι της κουζίνας σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
  3. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει η κρέμα, δηλαδή αν σχηματίζεται γραμμή στο πίσω μέρος ενός κουταλιού.
  4. Αφαιρούμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.
  5. Περνάμε το μείγμα από σίτα και βάζουμε σε ένα μακρόστενο σκεύος καλύπτωντας την επιφάνεια με μια μεμβράνη.
  6. Βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει εντελώς.

εκτελεση για την ελβετικη μαρεγκα

  1. Κάνουμε μπεν μαρί και ανακατεύουμε τη ζάχαρη με τα ασπράδια μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
  2. Αφαιρούμε από το μπεν μαρί και χτυπάμε στο μίξερ για 5-7′ μέχρι να γίνει σφιχτή μαρέγκα.

για τη συναρμολογηση

  1. Κάνουμε τρύπα στο κάθε μέρος κάθε σου και γεμίζουμε με την κρέμα λεμονιού που έχουμε βάλει σε σακούλα ζαχαροπλαστικής.
  2. Βάζουμε και τη μαρέγκα σε σακούλα ζαχαροπλαστικής και κάνουμε σχέδια πάνω από τα σου.
  3. Τέλος καίμε τη μαρέγκα με ένα φλόγιστρο.

#robinhood