Γαλακτομπούρεκο σε φλογέρες

Γαλακτομπούρεκο σε φλογέρες

Ένα πολύ νόστιμο, σιροπιαστό γλυκό, στην ίδια γεύση, με διαφορετική εμφάνιση για μερίδες που αναλογούν στον καθένα και με την κατάλληλη ποσότητα σιροπιού.

Υλικά για το φύλλο

  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας Βηρυττού
  • 1 κούπα βούτυρο λιωμένο

Υλικά για την κρέμα

  • 1 κούπα ψιλό σιμιγδάλι
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 1 λίτρο και μια κούπα γάλα
  • 1 κούπα βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • ξύσμα από ένα μικρό πορτοκάλι
  • 4 κρόκοι από αυγό
  • 1 βανίλια σε σκόνη

Υλικά για το σιρόπι

  • 2 κούπες ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 κούπα νερό
  • φλούδα από ένα πορτοκάλι

Εκτέλεση για την κρέμα

  1. Ζεσταίνουμε το γάλα με τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί.
  2. Ρίχνουμε το σιμιγδάλι και τη βανίλια.
  3. Αφήνουμε το μείγμα σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε σιγά-σιγά και σταδιακά.
  4. Όταν πάρει μια βράση, αφαιρούμε από τη φωτιά.
  5. Χτυπάμε τους κρόκους με το βούτυρο με ένα πιρούνι και το ρίχνουμε στην κρέμα, ανακατεύοντας ξανά.

Εκτέλεση για το φύλλο

  1. Κόβουμε όλα τα φύλλα στη μέση.
  2. Βουτυρώνουμε 3 μισά φύλλα με το λιωμένο βούτυρο και τα βάζουμε το ένα πάνω στο άλλο (αφήνουμε λίγο βούτυρο για το ταψί)
  3. Στην άκρη του ενός πλέον φύλλου (3 μαζί) βάζουμε περίπου 3 καλές κουταλιές της σούπας κρέμα.
  4. Τυλίγουμε προσεκτικά, σαν ρολό.
  5. Κάνουμε το ίδιο και με τα υπόλοιπα φύλλα και τη γέμιση.
  6. Βάζουμε σε ένα βουτυρωμένο ταψί-πιρέξ, σύμφωνα με το μέγεθος των φλογέρων.

Εκτέλεση για το ψήσιμο

  1. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180º C για περίπου 40 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα.
  2. Όταν ψηθούν, τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Εκτέλεση για το σιρόπι

  1. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό και τη φλούδα από το πορτοκάλι και βράζουμε σε μέτρια φωτιά.
  2. Το αφήνουμε να βράσει για 7 λεπτά και αφαιρούμε από τη φωτιά.
  3. Βγάζουμε το πορτοκάλι, και περιχύνουμε με ζεστό το σιρόπι και κρύες τις φλογέρες.
  4. Αφήνουμε για περίπου 1 ώρα να ρουφήξει το σιρόπι και κόβουμε σε κομμάτια.

Tip!

  • Εάν περισσέψει κρέμα, τη βάζουμε σε μπολάκια και αμέσως μετά στο ψυγείο. Διατηρείται στο ψυγείο για περίπου 1 εβδομάδα. Μπορούμε να σερβίρουμε με κανέλα.

Δείτε το βίντεο για το πως να τυλίξετε τις φλογέρες βήμα-βήμα: