ΥΛΙΚΑ:
Για το παντεσπάνι:
5 αυγά
4 κουταλιές της σούπας κακάο
3 κουταλιές της σούπας τριμμένη φρυγανιά
2,5 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κουταλιά του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 ποτήρι ζάχαρη
Για τη γέμιση:
100 γρ. μερέντα
Για το στήσιμο:
Ζάχαρη άχνη
Σιρόπι σοκολάτας
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Αρχικά, χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους και χτυπάμε τα ασπράδια ώστε να γίνουν μια μαρέγκα. Μόλις χτυπηθεί καλά, αφαιρούμε το μίξερ και ρίχνουμε τους κρόκους και τη ζάχαρη. Κοσκινίζουμε τα υπόλοιπα υλικά και τα χτυπάμε όλα μαζί στο μίξερ. Το τοποθετούμε σε μακρόστενο ταψί αφού πρώτα έχουμε βάλει βουτυρομένη λαδόκολλα. Ψήνουμε στην κάτω σχάρα του φούρνου για 40 λεπτά στους 180 βαθμούς. Αφού το βγάλουμε και ενώ είναι ακόμη ζεστό το αλείφουμε με τη μερέντα και το τυλίγουμε ώστε να πάρει το σχήμα ενός ρόλου (φωτογραφία). Τέλος πασπαπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη ή ό,τι άλλο θέλουμε.
Tips:
- Μην αφήσετε το μειγμα κρόκοι-ζάχαρη πάνω από μισό λεπτό μαζί γιατί το αυγό θα ψηθεί.
- Για να τσεκάρετε εάν το παντεσπάνι είναι έτοιμο, εφαρμόστε την τεχνική με το μαχαίρι.
- Τυλίγουμε προσεκτικά το ρόλο ώστε να μην μας σπάσει και διαλυθεί. Δεν χρειάζονται βιαστικές κινήσεις.
- Εάν έχει πάρει μια κρούστα στόχων μέρος του, όταν το βγάλουμε από το φούρνο την αφαιρούμε με απλές κινήσεις.
- Εάν θέλουμε δεν βάζουμε το κακάο ώστε να μην έχει τη γεύση της σοκολάτας και εκτός από μερέντα μπορούμε να βάλουμε και μια μαρμελάδα.
- Μαζί με τη μερέντα μπορούμε να βάλουμε και κερασάκια (φρέσκα ή γλυκό του κουταλιού).