Γεμιστό κοτόπουλο

Γεμιστό κοτόπουλο

https://www.youtube.com/watch?v=AjfekWIm098

υλικα για 2 κοτοπουλα η μια γαλοπουλα

  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • 250 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς
  • 250 γρ. χοιρινός κιμάς
  • 1/4 κούπας κουκουνάρι
  • 1/4 κούπας ρύζι καρολίνα
  • κάστανα βρασμένα και καθαρισμένα
  • αποξεραμένα φρούτα (σταφίδες, βερύκοκα, δαμάσκυνα)
  • 1 ζωμός κότας
  • 1/4 κούπας λευκό κρασί
  • 1/4 κούπας κονιάκ
  • αλάτι, πιπέρι

 

εκτελεση

  • Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι.
  • Προσθέτουμε τον κιμά και σωτάρουμε μέχρι να πάρει χρώμα. 
  • Σβήνουμε με το κρασί και το κονιάκ.
  • Όταν εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά.
  • Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά για 5′ και αποσύρουμε.
  • Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει.
  • Γεμίζουμε το κοτόπουλο ή τη γαλοπούλα όσο περισσότερο γίνεται και κλείνουμε με βελόνα και κλωστή. 
  • Βάζουμε στο φούρνο ένα μεγάλο ταψί με νερό και προαιρετικά λίγα λαχανικά (κρεμμύδι, καρότο) και ακουμπάμε το κοτόπουλο σε μια σχάρα, ώστε να πέφτουν τα ζουμιά μέσα στο ταψί.
  • Αλείφουμε το κοτόπουλο με λίγο λιωμένο βούτυρο, χυμό λεμονιού και αλάτι πριν το βάλουμε στο φούρνο και 2-3 φορές κατά τη διάρκεια του ψησίματος. 
  • Πριν βάλουμε στο φούρνο καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και το αφαιρούμε την τελευταία μισή ώρα του ψησίματος. 
  • Ψήνουμε το κοτόπουλο για 1 ώρα και 30 λεπτά και τη γαλοπούλα για το διπλάσιο χρόνο.
Print Friendly, PDF & Email