Γεμιστό ψωμί σαν τριαντάφυλλο

Γεμιστό ψωμί σαν τριαντάφυλλο

Ένα πολύ ιδιαίτερο και ξεχωριστό ψωμί, αφράτο, γευστικό και γεμιστό! Σε σχήμα τριαντάφυλλου για να παίρνει ο καθένας το δικό του κομμάτι και με μια γέμιση φέτας. Δείτε τη συνταγή με φωτογραφίες.

Υλικά

  • 1 και 1/2 κούπα νερό
  • 750 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 50 γρ. μαγιά νωπή ή 25 γρ. ξερή
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο και 3 κ.σ. για τη ζύμη
  • 200 γρ. τυρί φέτα τριμμένη ή κεφαλοτύρι τριμμένο
  • 100 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

Εκτέλεση

  1. Σε ένα μπολ λιώνουμε τη μαγιά (εάν είναι νωπή) και ρίχνουμε το μισό ποτήρι από το νερό, τη ζάχαρη και 2 κ.σ. από το αλεύρι.
  2. Ανακατεύουμε ελαφρώς και αφήνουμε για 20 λεπτά.
  3. Σε ένα μεγάλο μπολ ή λεκάνη, βάζουμε όλο το υπόλοιπο αλεύρι και κάνουμε μια τρύπα στη μέση.
  4. Στην τρύπα, σπάμε το αυγό, και ρίχνουμε το αλάτι και το ελαιόλαδο.
  5. Μετά τα 20 λεπτά, ρίχνουμε στη μέση και το μείγμα της μαγιάς και τέλος όλο το υπόλοιπο νερό.
  6. Ανακατεύουμε πολύ καλά για 10 λεπτά μέχρι να γίνει μια ενιαία ζύμη.
  7. Αφήνουμε σε ένα μπολ να ξεκουραστεί, ρίχνοντας λίγο ελαιόλαδο στον πάτο του μπολ και στο πάνω μέρος της ζύμης, για 1 ώρα.
  8. Μετά από 1 ώρα, ενώ η ζύμη έχει γίνει τριπλάσια, την πλάθουμε λίγο ακόμα και την χωρίζουμε σε 3 μέρη.
  9. Ανοίγουμε το κάθε κομμάτι της ζύμης σε πάχος περίπου 1 εκ. και με τα χέρια απλώνουμε το 1/3 από το βούτυρο.
  10. Πασπαλίζουμε με τη φέτα ή με το κεφαλοτύρι σε όλη την επιφάνεια της ζύμης.
  11. Τυλίγουμε όπως σε ένα ρολό (βλέπω φωτογραφία 1,2) και το κόβουμε προσεκτικά σε κομμάτια.
  12. Κάνουμε την ίδια διαδικασία και με τα υπόλοιπα 2 μέρη της ζύμης.
  13. Τοποθετούμε σε ένα στρογγυλό ταψί με τη σειρά, προσεκτικά.
  14. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180º C για 20 λεπτά και αμέσως μετά χαμηλώνουμε στους 150º C για άλλα 40 λεπτά.

IMG_8426-2

IMG_8434

Tip!

  • Είναι τέλειο για ορεκτικό σε καλεσμένους, γιατί ο καθένας θα μπορεί να πάρει το δικό του κομμάτι που κόβεται εύκολα. Μπορούμε σε μικρά μπολάκια να βάλουμε λίγο ελαιόλαδο και λίγο ρίγανη ή κάποιο μείγμα μυρωδικών και να «βουτάμε» το ψωμί στο ελαιόλαδο και μετά στα μπαχαρικά. καλή επιτυχία!