Το παστίτσιο της μαμάς

Το παστίτσιο της μαμάς

Αυτή είναι η συνταγή για το παστίτσιο της μαμάς μου. Για την ακρίβεια της μαμάς της μαμάς μου, δηλαδή της γιαγιάς μου, και είναι μια παλιά συνταγή αλλά σίγουρα πεντανόστιμη.

Υλικά για τον κιμά

  • 1 κρεμμύδι μέτριο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 κ.γ. ρίγανη, δυόσμο ή βασιλικό ξερό
  • λίγο ελαιόλαδο
  • 1/3 από το ματσάκι μαϊντανό
  • 200 γρ. σάλτσα ντομάτας

Υλικά για τα μακαρόνια

  • 1 πακέρο μακαρόνια Ν.2 για παστίτσιο, χοντρά
  • λίγο αλάτι
  • λίγο ελαιόλαδο

Υλικά για τη μπεσαμέλ

  • 1 λίτρο γάλα
  • 3/4 του κρασοπότηρου σιμιγδάλι ψιλό
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • 1 αυγό
  • λίγο αλάτι
  • λίγο πιπέρι
  • μπόλικο τριμμένο κεφαλοτύρι
  • 1 ποτήρι νερό

Εκτέλεση για τον κιμά

  1. Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο, τη μισή ποσότητα από τα μυρωδικά και όλο μαϊντανό.
  2. Μόλις «ξανθίνουν» βάζουμε τον κιμά, ανακατεύοντας για να μην κολλήσει.
  3. Ρίχνουμε τη σάλτσα ντομάτας και το νερό.
  4. Βάζουμε το μαϊντανό, το αλάτι και το πιπέρι και αφήνουμε να βράσει για περίπου 1 ώρα, προσθέτοντας κάθε ένα τέταρτο λίγο νερό.
  5. Αφού βράσει, προσθέτουμε και τα υπόλοιπα μυρωδικά και σβήνουμε τη φωτιά.

Εκτέλεση για τα μακαρόνια

  1. Ακολουθόντας τη συνηθισμένη διαδικασία, βράζουμε τα μακαρόνια ρίχνοντας το λάδι και το αλάτι για 15 λεπτά.
  2. Σουρώνουμε τα μακαρόνια και τα βάζουμε ξανά στην κατσαρόλα.

Εκτέλεση για τη μπεσαμέλ

  1. Ζεσταίνουμε το γάλα σε μια κατσαρόλα, ρίχνοντας μέσα και το βούτυρο.
  2. Μόλις το γάλα γίνει λίγο χλιαρό, προσθέτουμε και το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε συνεχώς για να μη σβωλιάσει.
  3. Μόλις βράσει και πίξει αρκετά, αφαιρούμε από τη φωτιά.
  4. Αυγοκόβουμε, χτυπώντας το αυγό σε ένα μπολ με ένα πιρούνι, ρίχνουμε κουταλιά-κουταλιά την κρέμα σιγά-σιγά και ανακατεύουμε καλά.
  5. Ρίχνουμε το μείγμα των αυγών στην υπόλοιπη κρέμα και ανακατεύουμε ξανά.

Directions

  1. Βουτυρώνουμε ένα μεγάλο πιρέξ (περίπου διάστασης 55×23).
  2. Στρώνουμε τα μισά μακαρόνια.
  3. Ρίχνουμε τριμμένο κεφαλοτύρι, αμέσως μετά τον κιμά και ακόμα λίγο τριμμένο κεφαλοτύρι.
  4. Στη συνέχεια τα υπόλοιπα μακαρόνια και τέλος τη μπεσαμέλ.
  5. Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο κεφαλοτύρι.
  6. Ψήνουμε στους 200º C για μισή ώρα.
  7. Αφήνουμε να κρυώσει.