Μελομακάρονα

Μελομακάρονα

Η τέλεια συνταγή για μελομακάρονα. Η κατάλληλη ποσότητα, σε μια πολύ εύκολη και γρήγορη εκδοχή, για να φτιάξουν όλοι μελομακάρονα φέτος τα Χριστούγεννα. Δείτε το βίντεο της συνταγής!

Υλικά για τη ζύμη

  • 2 φλυτζάνια λάδι
  • 1 φλυτζάνι ζάχαρη κρυσταλλική
  • μισό φλυτζάνι κονιάκ
  • 3/4 του φλυτζανιού χυμό πορτοκάλι
  • 8 και 1/2 φλυτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 1 κ.γ. γαρύφαλλο
  • 1 κ.γ. σόδα φαγητού
  • 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
  • 1 φλυτζάνι καρύδια ελαφρώς τριμμένα για το πασπάλισμα (προεραιτικά)

Υλικά για το σιρόπι

  • 1 φλυτζάνι μέλι
  • 2 φλυτζάνια ζάχαρη
  • 3 φλυτζάνια νερό

Εκτέλεση

  1. Για τα μελομακάρονα παίρνουμε μια μεγάλη λεκάνη που χρησιμοποιούμε στην κουζίνα και ανακατεύουμε όλα τα υλικά πολύ καλά, ρίχνοντας στο τέλος το αλεύρι.
  2. Πέρνουμε μπαλάκια από τη ζύμη και τα κάνουμε στο «συνηθισμένο» σχήμα, αφήνοντάς τα πάνω σε ταψί με λαδόκολλα.
  3. Χαράζουμε 3 φορές με ένα κουτάλι στο πάνω μέρος τους (προεραιτικά).
  4. Ψήνουμε στους 180º C για 15′-20′.
  5. Αφού βγάλουμε τα μελομακάρονα από το φούρνο, βράζουμε τα 3 υλικά για το σιρόπι. Το μέλι, τη ζάχαρη και το νερό. Από τη στιγμή που έρχεται σε βρασμό, μετράμε 5′ λεπτά και σβήνουμε τη φωτιά.
  6. Βάζουμε τα κρύα πλέον μελομακάρονα όλα μαζί σε ένα ταψί και τα περιχύνουμε με το ζεστό σιρόπι.
  7. Μετά από 1 ώρα, γυρνάμε από την άλλη πλευρά τα μελομακάρονα για να απορροφήσουν το υπόλοιπο σιρόπι, για ακόμα 30 λεπτά.
  8. Βάζουμε σε πιατέλα και πασπαλίζουμε προεραιτικά με καρύδια.

Δείτε την εκτέλεση της συνταγής στο πρώτο μάθημα μαγειρικής του Γλυκό Αλμυρό!